Коме се обратити

У случају да имате питања у вези било које области у планирању породице или Вам треба савјет, адекватне информације можете, у оквиру здравственог система, добити на неколико нивоа.

kome se obratiti - sos planiranje porodice

О контрацепцији можете у првој линији да се информишете код  доктора породичне медицине,  који је кроз едукацију о планирању породице обучен да Вас усмјери на одговорајући вид контрацепције. Такође, Ваш породични доктор је и у прилици да кроз Ваш здравствени картон узме у обзир и неке важне чињенице, које можда заборавите рећи вашем гинекологу.

Доктор породичне медицине може да Вам препоручи и пропише оралну хормонску контрацепцију, хитну контрацепцију,  те да објасни улогу и  начин коришћења кондома. Уколико сумњате на стерилитет или инфертилитет, Ваш породични доктор може, уколико процијени да је потребно, да Вас упути на даље савјетовање са гинекологом или у специјалистички центар за вантјелесну оплодњу.

Гинеколог је специјалиста који поред увида у стање Вашег репродуктивног система приликом  прeгледа, може да Вам пружи адекватне информације о планирању породице, о контрацепцији и одређује метод који Вам највише одговара, као и да изврши апликацију оних видова контрацепције за које је потребна стручна асистенција. У случају нежељене трудноће Ваш гинеколог потврђује постојање, те старост исте, објашњава Вам могућности и упућује Вас, уколико оцијени да је то потребно, на виши ниво специјализован за ту област. У случају постојања стерилитета или инфертилитета, на које може да посумња из анамнезе и прегледа или на Ваш захтјев, едукован је да врши даље претраге, отклања неке већ постојеће проблеме, упућује Вас ако је то потребно  у  специјалистичке центре вишег нивоа, а по потреби Вас упућује и у центар за вантјелесну оплодњу.

Центри за вантјелесну оплодњу су високо специјализовани центри у тој области, што значи  да сваки члан тима посједује вишегодишње искуство у лијечењу поремећаја плодности, посједују врхунску медицинску технологију, приступају пару као јединки, уважавајући чињеницу да мушкарац и жена у родитељству учествују равноправно.