Контрацепција

Контрацепција подразумијева методе и средства спријечавања оплодње, заштиту од нежељене трудноће и/или полно преносивих болести.

kontracepcija

Ефикасност зависи од особина самог контрацептивног средства и начина употребе, и варира у зависности од врсте.

Кондом је једини вид тзв. „двојне заштите“, што значи да штити од нежељене трудноће и полно преносивих инфекција (ППИ). Контрацептивне методе су разноврсне и могу бити: баријерне, хормонске, ИУУ, хируршке, природне , прекинути сношај, стерилизација и  хитна контрацепција.

„Савршена“ метода не постоји па је избор контрацепције најчешће средина између сигурности, ефикасности, практичности, доступности и цијене.

Након гинеколошког прегледа и обавезног узимања бриса по Папаниколау (тзв. ПАПА тест) , љекар Вас савјетује која би врста контрацепције била најбољи избор за Вас.

Дијафрагма + спермицидна средства

Танка гумена капица облика куполе са појачаним еластичним рубом, која се заједно са спермицидним средством прије полног односа ставља у вагину тако да покрива врат материце стварајући препреку сперматозоидима.

Ефикасност ове врсте контрацепције је око 94% у случају да се примјењује редовно и правилно, а дјелимично штити и од неких полно преносивих инфекција.

Дијафрагма се из вагине одстрањује најраније шест, а најкасније 24 часа након односа. Не користи се за вријеме менструације.

Кондом (презерватив)

Кондом је навлака од танке еластичне гуме, која се прије сексуалног односа ставља на пенис у ерекцији и тако се ствара баријера која онемогућава улазак сперматозоида са сјеменом течности у  вагину жене.  Ефикасност је 97%, у случају да се примјењује редовно  и правилно и једини је вид заштите од полно преносивих инфекција.

При сваком полном односу користи се нови презерватив.

Женски кондом

Женски кондом је савитљива танка цијев од пластике премазана спермицидном кремом. Ставља се у вагину прије сексуалног односа. При сваком полном односу користи се нови. Није доступан на нашем  тржишту као мушки кондом и постављање тражи вјежбу. Ефикасност му је око 95%, у случају да се примјењује редовно и правилно, а штити и од полно преносивих инфекција.

Хормонска контрацепција

Хормонска контрацепција дјелује на начин да спречава овулацију и мијења састав цервикалне слузи која постаје густа и онемогућава улазак сперматозоида. Хормонске пилуле су врло ефикасне, а у адолесцентном узрасту се примјењују у врло ниским дозама. Узимају се свакодневно, у једнаким временским интервалима, по режиму 21/7 или 24/4. Прва бројка означава број дана када се узима пилула, а друга паузу, у току или након које се јавља  редовно менструално крварење.

Ефкасност је већа од 99% у случају да се примјењује редовно  и правилно.

Предности употребе пилула су: смањено менструално крварење и болови, циклуси су правилнији, смањени су симптоми предментруалног синдрома (ПМС), смањена је могућност појаве акни и анемије, те настајања циста на јајницима.

Хормонска контрацептивна средства су и хормонске ињекције и хормонски имплантати, који  су ефикасна заштита и дјелују на сличан начин као и пилуле, али нису доступни на нашем тржишту.

Спирала (ИУУ)

Спирала је пластични  и/или метални уметак,  који у зависности од типа ослобађа мале  количине бакра или хормона, а коју гинеколог поставља у матерницу жене. Пружа високо ефикасну заштиту, од пет до десет година и код нас је користе само жене које су већ рађале.  Не штити од полно преносивих инфекција и повећава ризик за упале и инфекције.

Природне методе

Ове методе заснивају се на процјени времена овулације и плодних дана те на суздржавању од полних односа у то вријеме. Ефикасност им је ниска и  не препоручују се адолесцентима.

То су: метода мјерења базалне температуре, метода праћења цервикалне слузи (Биллингсова метода), календарска или ритмичка метода (Огино-Кнаусова метода), симпто – термална метода (комбинација наведених метода).

Прекинути сношај (Coitus interruptus)

Ова метода подразумијева извлачење мушког полног органа прије ејакулације. Представља несигуран начин спријечавања трудноће и не штити од полно преносивих инфекција.

Стерилизација

Ријеч је о трајној методи контрацепције која се изводи хируршким путем. Код жена се прекидањем  пролазности јајовода спречава пролазак јајне ћелије, а код мушкараца се прекидањем сјемених канала спречава пролазак сперматозоида. Високо је ефикасна и  даје трајну заштиту, а намијењена је само особама, које имају жељен број дјеце или им трудноћа угрожава здравље.

Хитна контрацепција (посткоитална контрацепција)

Хитна контрацепција намијењена је за спрјечавање нежељене трудноће након незаштићеног  полног односа или ако је дошло до грешке у коришћењу контрацепције (нпр. пукнуће или спадање кондома код мушкарца или ако је жена заборавила попити таблете хормонске контрацепције ). Примјењује  се само као „хитна контрацепција“ и није редовна метода.

Делује тако да одгађа овулацију и  онемогућава  имплантацију евентуално оплођене јајне ћелије, зависно од времена кад се узима. Ефикасност хитне контрацепције је већа што се раније примијени након незаштићеног полног односа, што зависи од врсте пилуле. Препоручљиво је пилуле узети  унутар 24 часа, мада им је период дјеловања од 72-120 часова.