Право вријеме

Упуштање у сексуалне односе подразумијева и одређену одговорност када је ријеч о полно преносивим болестима или нежељеној трудноћи. Прије свега, важно је бити добро информисан.

seksualno i reproduktivno zdravlje - pravo vrijeme

Живимо у времену када је лакше доћи до информација о сексуалном животу људи, јер секс одавно није табу тема. Ипак, млади  често добију непотпуне информације или их сами протумаче погрешно. Информације потражите на правом мјесту, код свог доктора породичне медицине, гинеколога, психолога, родитеља или на стручним медицинским интернет страницама!

Не постоји тачно вријеме за започињање са полним односима. У физичком смислу, морају да постоје адекватна физичка развијеност и функције полних органа.

Важно је да у однос ступите са блиском особом, неком према коме гајите и емоције и сексуалну жељу, а не да одговарате на жељу друге особе или на притисак друштва или околине.

Важнија од тога је психолошка зрелост, јер ако нисте довољно одговорни или информисани, умјесто осјећаја блискости са неком особом и лијепог осјећаја, секс може довести  до стрепње и страха, што није осјећај који прижељкујете. Непотпуне или неистините информације до којих дођете, могу довести до нежељених посљедица, попут полно преносивих болести и/или нежељене трудноће.

Трудноћа, ако је у  периоду кад нисте довољно зрели и снажни да се носите с њом или нисте у ситуацији да сами доносите одлуке, може да води озбиљнијим посљедицама, које значајно утичу на ваш живот.

Узевши све у обзир, секс није табу и у њему нема ништа лоше ако у њему учествују двије психички и физички зреле особе, свјесне  посљедица до којих сексуални односи могу довести.

Уколико ти услови нису испуњени, једна од посљедица неодговорног упуштања у полне односе може да буде искривљена слике себе која се даље може рефлектовати у све сфере живота.