Менопауза

Менопауза у најужем смислу означава посљедњу менструацију у животу жена и представља крај физиолошких менструалних крварења и репродуктивне доби жене.

menopauza sos

Главни узрок настанка менопаузе је смањење функције јајника и пад производње естрогена и прогестерона, главних полних хормона, који се производе у јајнику.

Још прије рођења, јајници жене садрже максималан број фоликула, неопходних за нормално одвијање процеса овулације и менструалног крварења. По рођењу и током цијелог живота њихов број се смањује. Послије 40. године број фоликула се смањује, а повећава се број неправилних циклуса.

Период  менопаузе започиње кад се резерва фоликула, односно јајних ћелија у њима потроши.

Смањује се производња хормона потребних за даље одвијање овог физиошког процеса и престаје менструално крварење. Рачуна се да је менопауза стварно наступила када прође тачно 12 мјесеци од посљедње менструације.

Просјечно вријеме наступања менопаузе је 51 година. Генетски је предодређено, али и пушење може да утиче на вријеме наступања менопаузе у смислу да жене пушачи у менопаузу улазе 1-2 године раније.

Додатне информације

menopauza vazni pojmovi

Важни појмови

Пријевремена менопауза (menopausis praecox) је менопауза  која настаје прије 40. године живота

Рана менопауза  се јавља између 40. и 50. године живота

Касна менопауза (menopausis tarda) је менопауза која наступа послије 55. године живота

Пременопауза је период прије менопаузе, који траје око пет година

Перименопауза је период од 3-5 година прије и период од 3-5 година послије последње менструације

– Постмеопауза је период који наступа након последње менструације и дијели се на рану (до 70.год.) и касну (након 70.год), која се још назива и сенијум.

menopauza simptomi

Симптоми менопаузе

Први симптоми менопаузе су умор, исрпљеност, промјене расположења, несаница..

Такозвани “валунзи“ представљају вазомоторни поремећај и типичан су симптом у раној менопаузи. Испољавају се осјећајем  напада врућине, који се завршава презнојевањем и осјећајем хладноће. Јављају се изненада, чешће ноћу и за вријеме спавања.

Након пет до десет година  од уласка у менопаузу долази до промјена на кожи  и коси, урогениталне атрофије, пада либида, као и слабљења концентрације и памћења.

Касне посљедице су остеопороза, кардиоваскуларне болести, смањење вида, слабљење слуха и повећан  ризик од различитих облика деменције.